PĚVECKÝ SBOR PALORA

Gymnázium Jana Opletala Litovel

ČLÁNKY

SETKÁNÍ V PÉCSI

Ve středu11. 10. 2023 se uskutečnilo setkání pěveckých sborů PALORA (CZ) a LUDATE (HU) na Gymnáziu Lajose Nagye ve městě Pécs, kde jsme byli velmi srdečně přivítáni ředitelem školy Zsoltem Nyisztorem a sbormistrem hostitelského sboru Laudate Gáborem Havasi. Samotný koncert zahájil sbor Laudate nejprve skladbou Agni parthene pro chlapecký sbor, poté se publiku představila dívčí část sboru se skladbou Zoltána Kodályho, na závěr jejich vystoupení pak následovala skladba Józsefa Attily pro smíšený sbor. Pak už prostor dostala Palora, která zahájila své vystoupení skladbou Beatles Yesterday. Poté následovaly duchovní barokní skladby a písně z cyklu Adiemus Karla Jenkinse. Naše vystoupení jsme zakončili českou lidovou písní Což se mně má milá a pak už na jeviště nastoupily všechny sbory na společné provedení maďarské lidové písně Hej, Dunárol. Po koncertě proběhlo neformální setkání zpěváků a učitelů a podvečerní prohlídka baziliky s výstupem na jednu z jejích věží. Koncertní den jsme uzavřeli společnou zaslouženou večeří.

Na samý jih Maďarska do partnerského regionu Olomouckého kraje Župa Baranya jsme vydali v pondělí 9. 11. 2023. První cestovní den patřil krátké zastávce v Budapešti, kterou jsme věnovali historickému centru Budy. Den druhý jsme věnovali historickému centru města Pécs, překládaného do češtiny jako Pětikostelí a odpolední relaxaci v termálních lázních Harkány. Večer už patřil děleným hlasovým zkouškám a intenzivní pěvecké přípravě na středeční sborové setkání. Po koncertním dni ve čtvrtek jsme se vydali do kopců nad městem. Zdolali jsme vrcholy Havi-Hegy a Misina a užívali jsme si nádherné výhledy. Zvládli jsme i galerii věhlasného malíře a grafika Viktora Vasarelyho a dominantu města - mešitu Kásima Paši. Pátek 13. 10. byl opět cestovní, čekalo nás 12 hodin cesty domů se zastávkou v Budapešti – tentokrát věnovanou památkám Pešti. Maďarsko jsme si moc užili a přispěl k tomu i náš skvělý tlumočník a neúnavný průvodce Szilveszter Tolnai, nový student našeho gymnázia a člen PS PALORA.

Celý projekt finančně podpořili Olomoucký kraj, Město Litovel a Rodičovské sdružení při Gymnáziu Jana Opletala v Litovli. Za finanční podporu děkujeme. Rádi jsme přispěli k reprezentaci naší školy, města Litovel i regionu a k rozvoji vztahů mezi partnerskými regiony.

Marcela Barvířová a Alena Tichá

plakát | certifikát