PĚVECKÝ SBOR PALORA

Gymnázium Jana Opletala Litovel

ČLÁNKY

ITÁLIE 2019 aneb ČTYŘI V JEDNOM

Po dlouhých pěti letech se PALORA opět vydala do zahraničí na KONCERTNÍ ZÁJEZD a PODZIMNÍ SOUSTŘEDĚNÍ. A protože obojí probíhalo v nádherném prostředí italské Kalábrie a černých pláží průzračného a příjemně prohřátého azurově modrého Tyrhénského moře s impozantními výhledy do hor a na skály se středověkými strážními věžemi, byl zájezd také ODMĚNOU a MOTIVACÍ DO DALŠÍ SBOROVÉ PRÁCE pro všechny zpěváky, kteří řadu let věnují svůj volný čas sborovému zpěvu – zkouškám, a především bezpočtu večerních, odpoledních a svátečních koncertů.

Díky podpoře vedení gymnázia a také díky finanční podpoře OK, Města Litovel a RS při GJO Litovel, jsme se v neděli 8. září 2019 vydali na dvacetihodinovou cestu, jejímž cílem byla prázdninová vesnička La Mantinera na okraji městečka Praia a Mare. Během osmi dní jsme odzpívali dva večerní koncerty, několik drobných vystoupení a dvacet hodin zkoušek. Denně jsme strávili tři hodiny u moře a zbytek času nám zabraly výlety. Navštívili jsme Marateu - kouzelné městečko, nad kterým se tyčí pátá nejvyšší socha Ježíše Krista na světě, věrná kopie Kristovy sochy v Rio de Janeiru. Před večerním koncertem v Praia a Mare jsme vystoupali k jeskynnímu komplexu Madonna della Grotta, vytvořenému mořskými vlnami před milióny let. Koncert na hlavním náměstí nejen představil italskému publiku českou hudební kulturu, ale byl také místem setkání PS PALORA s představiteli místního Liceo Clasicco. Další vzrušující večer jsme strávili v městečku Diamante na místním papričkovém festivalu. Na závěr, cestou domů, nás čekala devítihodinová ochutnávka Říma – Koloseum, Forum Romanum, Památník Viktora Emanuela II., sjednotitele Itálie a prvního italského krále, starověký kruhový chrám Pantheon, největší a nejkrásnější římská Fontána di Trevi, která však měla malou vadu na kráse - byla bez vody. Noční Řím nám předvedl nádherně nasvícené Španělské schody, Andělský hrad a Svatopetrské náměstí ve Vatikánu.

Plní zážitků jsme se vrátili v úterý 17. září zpět do Litovle. A co nás čeká? Před sebou máme 20. jubilejní rok existence PS PALORA, ve kterém připravíme pro naše posluchače řadu koncertů a vystoupení, které vyvrcholí v sobotu 19. září 2020 velkým narozeninovým koncertem v kostele svatého Marka v Litovli.

Marcela Barvířová

Obrázek není k dispozici!