PĚVECKÝ SBOR PALORA

Gymnázium Jana Opletala Litovel

ČLÁNKY

IN SALATA ITALIANA

Obrázek není k dispozici!V pátek 6. 6. 2014 odjela PALORA na svůj třetí koncertní zájezd do Itálie. Prožili jsme osm dní na Gargánu, které byly naplněné zkouškami, koncertními vystoupeními, cestami za poznáním i rekreací. Společná koncertní vystoupení PS PALORA a SPS Kantika byla součástí týdne oslav věnovaných patronu oblasti – svatému Antonínovi a uskutečnila se v zahradním amfiteátru kostela Santa Maria di Merino, v novodobém kostele s náročnou, ale fascinující akustikou Buone Pastore ve Vieste a nakonec na palmové promenádě téhož města.

Obrázek není k dispozici!Než se s námi italské Gargáno rozloučilo nádherným půlnočním ohňostrojem, navštívili jsme bílé skalní městečko Peschici a jeho romantické pláže, město Vieste, kde jsme nejen koncertovali, ale odkud jsme také vyplouvali na nezapomenutelný výlet podél pobřeží s velkolepými bílými skalními útvary, jeskyněmi a odlehlými plážemi.Obrázek není k dispozici!

Bylo náročné skloubit všechny tyto aktivity s přípravou na koncerty, a to nejen na koncerty pro Itálii, ale také pro blížící se výroční koncert. Apartmánovým komplexem Gallo tedy zněly střídavě zkoušky naše i Kantiky, Schubertovo Ave Maria a Franckovo Panis Angelicus se střídalo s „Čechomory“ a nechyběly ani sborové úpravy lidových písní. Koupání v bazénu střídalo pobyt na písečných plážích Gargána, ostruhy italské boty, které díky své poloze čnící do otevřeného moře láká na dobrý vítr stovky surfařů a kitesurfařů. Aby byl výčet námi navštívených míst úplný, zbývá zmínit San Marino a Rimini, kde se odehrálo naše první i poslední setkání s mořem.

Obrázek není k dispozici! Do Itálie jsme jeli propagovat českou hudební kulturu, která potěšila všechny naše posluchače. Zpět si vezeme kromě nádherných vzpomínek, dárků a spousty mušliček také motivaci pro další práci. Poděkování patří Městu Litovel, Rodičovskému sdružení i vedení Gymnázia Jana Opletala v Litovli a všem, kdo ocenili naši práci a naše výsledky a pomohli nám zrealizovat tento náročný projekt.

Marcela Barvířová