PĚVECKÝ SBOR PALORA

Gymnázium Jana Opletala Litovel

ČLÁNKY

Obrázek není k dispozici!

Palora v Polsku 2012

V neděli 29. ledna 2012 jsme se vypravili do Glubczyc. Dostali jsme totiž milé pozvání od našich polských kolegů (s nimiž jsme provedli Eversmiling liberty v Německu), které se nedalo odmítnout. Do Polska jsme se tedy vydali s nadšením, že se znovu uvidíme s našimi polskými přáteli, ale i s mírnými obavami, jenž pramenily se zasypaných Jeseníků. Cesty však byly úhledné a tak jsme dobře a dokonce s předstihem přejeli hranice a kousek za nimi vyskákali z autobusu v Glubczycích. Stáli jsme před honosným a skvostným chrámem, kterému Poláci říkali kostel, ale nám připadal spíše jako katedrála.

Po příjezdu jsme uskutečnili zvukovou zkoušku, při které jsme opět objevili nějaké ty mouchy v repertoáru (ostatně jako vždycky) a tak jsme, napjatě čekali, jak se vše povede na koncertu. Následovalo setkání s polskými kolegy na půdě jejich lycea, příjemná svačinka (čajíček, pět druhů sušenek, prostě pohoda) a poté jsme se společně vrátili do kostela na společnou generálku. Koncert začal v 17:00 a posluchačů se sešlo nečekaně velké množství.

Nejprve předvedli Poláci čtyři koledy ze svého vánočního repertoáru a pak jsme přišli na řadu my. Nastoupili jsme se skladbou Amen, následovaly čtyři české koledy a poté jsme přistoupili k hlavnímu bodu našeho vystoupení, Celebration Jazz Mass, již jsme provedli ve verzi s klavírem a vibrafonem. Na klavír a vibrafon nás doprovázeli opět Michal Vičar a Zdeňka Vymětalová . Naše obavy z chyb, které se nám dostaly do podvědomí po generálce, byly záhy rozprášeny a my jsme si začali naplno užívat atmosféru koncertu. Především se nám líbila úžasná akustika. Každý tón se krásně nesl chrámovými klenbami. Na závěr koncertu jsme si zopakovali českopolskou spolupráci z Německa a zazpívali jsme dvě skladby z Eversmiling liberty, Come, Eversmiling a Judas Shall. Vše jsme korunovali závěrečným Alleluia od Gordona Younga.

Po koncertě jsme byli pozváni na večeři, kde jsme absolvovali rychlokurz polštiny a také jsme si trochu zarapovali. Koncert se vydařil a my jsme odjížděli domů s vědomím, že naše první představení v tomto kalendářním roce bylo úspěšné. Také jsme tento koncert brali jako generálku na naše velká vystoupení v Litovli a Olomouci 12. února a v neposlední řadě jsme byli rádi, že jsme znovu mohli navázat na naši českopolskou spolupráci.

PS PALORA
Gymnázium Jana Opletala, Litovel