PĚVECKÝ SBOR PALORA

Gymnázium Jana Opletala Litovel

ČLÁNKY

Obrázek není k dispozici!

PALORA reprezentuje za hranicemi

Na začátku školního roku 2011/2012 přijal pěvecký sbor Gymnázia Jana Opletala nabídku k účasti na mezinárodním třístranném německo-polsko-českém projektu s cílem přivést ke spolupráci tři amatérská hudební seskupení při přípravě a realizaci společných koncertů. První setkání dvou ze tří účastníků se uskutečnilo o víkendu 1. a 2. října, kdy jsme na litovelském gymnáziu hostili polský PS Lycea Adama Mickiewicze v Glubczycích pod vedením sbormistra Tadeusze Eckerta. Předmětem společných zkoušek bylo nastudování rockového oratoria Eversmiling liberty dánských autorů Jense Johansena a Erlinga Kullberga. Příjemnou změnou v intenzivním zkoušení se tak stal koncert duchovní hudby, který uspořádaly v sobotu odpoledne společně oba sbory v kapli sv. Jiří.

O tři týdny později (v úterý 25. října) jsme pak vyjeli do německého Fürstenbergu. Přes počáteční jsme si nakonec celý zájezd maximálně užili - ať už se jednalo o výlety do měst Höxter, Holzminden či Hameln, proslulého legendou o Krysaři, či o všechny tři koncerty. První z nich se uskutečnil v kostele ve Walsrode, kde oba sbory vystoupily se samostatným repertoárem a na závěr společně s vybranými skladbami z rockového oratoria. Další dva se pak konaly na zámku ve Fürstenbergu, jejichž náplní už bylo pouze oratorium Eversmiling liberty.

O sóla se postarali Olda Ballák, Hanka Filipová a Kamila Sittová z Česka, Magda Adamowicz, Marcin Winnicki a Krzysztof Malimon z Polska, doprovod obstaral Big Band z hudební školy v Holzmindenu pod vedením Alexe Käberiche, vše řídila Marcela Barvířová. Úspěch byl až nevídaný, vždy jsme se dočkali ovací vestoje. V neděli (30. 10.) se nám proto ani nechtělo odjíždět - nejen, že jsou Němci ohromně pohostinní a Německo krásné, sblížili jsme se s polským sborem a položili základ nejednomu lidskému i uměleckému přátelství.

PS PALORA
Gymnázium Jana Opletala, Litovel